Zelfvoorziend tiny house op de Green World Tour

door | 31. oktober 2017 | Beurzen, Duurzaam bouwen, Koffie?

Als vertaalbureau Duits op het gebied van hernieuwbare energie, duurzame mobiliteit en duurzaam bouwen houden we ons graag op de hoogte van de marktontwikkelingen. Een goede gelegenheid om ons te informeren over het groeiende aanbod aan duurzame producten en diensten op de consumentenmarkt was de “Green World Tour”-beurs. Deze vond op 13 en 14 oktober op de Campus Adlershof van de Humboldt-Universiteit in Berlijn plaats. Een innovatief bedrijf dat wij hier leerden kennen maakt bijzondere tiny houses.

Zelfvoorzienend tiny house: een nieuwe trend

Tiny houses zijn een groeiende trend. Deze trend wordt beïnvloed door een groeiend bewustzijn voor ons energie- en grondstoffenverbruik, door het verlangen naar een simpel leven, en misschien ook wel een beetje door individualisme of de wens iets bijzonders te doen. Vroeger werden dergelijke kleine huisjes meestal in eigen beheer gebouwd. Maar intussen zijn meerdere bedrijven die kant-en-klare tiny houses aanbieden. Een Oostenrijkse startup biedt een duurzaam, milieuvriendelijk en zelfvoorzienend tiny house aan.

100% zelfvoorzienend

In een lezing tijdens de beurs presenteerde Theresa Steinemann, de bedrijfsleider van WW Wohnwagon GmbH, haar bedrijf en de Wohnwagon, een bijzonder tiny house op wielen. Dit wordt gemaakt van natuurlijke bouwmaterialen zoals lariks en sparrenhout, schapenwol en leem en kan naar wens volledig zelfvoorzienend uitgerust worden. Dit betekent dat de Wohnwagon helemaal zonder externe aansluitingen zoals water, elektriciteit en gas kan.

Zelfvoozienend tiny house: de Wohnwagon

Elektriciteit en warmte

De elektriciteit wordt opgewekt door een onafhankelijk fotovoltaïsch systeem met zonnepanelen op het dak. Voor verwarming en warm water zorgt een combinatie van zonnecollectoren en een houtgestookte kachel met warmwaterreservoir. In de wagen bevinden zich ook een bio-composttoilet en zelfs een douche. Een douche zonder wateraansluiting – dat klinkt gewaagd, maar volgens Wohnwagon is het geen probleem.

Waterkringloop

Voor het zuiveren van het water zijn er meerdere oplossingen. De meest eenvoudige variant maakt gebruik van een gewone aansluiting op het waterleidingnet. Het afvalwater wordt door een systeem met moerasplanten op het dak geleid, waar het gezuiverd wordt. De tweede variant leidt het water na het plantensysteem in een vijver dichtbij de wagen. Hierdoor ontstaat een halfgesloten waterkringloop. Het vijverwater wordt opgepompt en gefilterd en dan weer prima drinkwater. Voor echte zelfvoorziening op het gebied van water is er een iets gecompliceerdere uitvoering met een gesloten waterkringloop. Hierbij zorgen extra apparatuur en een speciaal filter voor het reinigen van het water.

Innovatief zelfvoorzienend tiny house uit Oostenrijk

Conclusie

Zo’n ecologisch minihuisje op wielen is een interessante optie voor milieubewuste singles en minimalisten die weinig nodig hebben. Of voor mensen die afscheid willen nemen van hun gedurende vele jaren verzamelde bezittingen en simpeler willen leven. Zo’n verandering van leefstijl kan een behoorlijke uitdaging of confrontatie met het eigen consumptiegedrag zijn. Voor gezinnen met kinderen is de Wohnwagon vanwege het kleine oppervlak minder geschikt. Voor hen is het iets grotere mini-house, dat de firma Wohnwagon intussen ook aanbiedt, een optie om te overwegen.

Jan Reitsma

Jan Reitsma

Geboren en opgegroeid in Friesland. Als milieukundig ingenieur ben ik sinds 2005 actief als vertaler Duits-Nederlands. Met vertalingen op het gebied van duurzame technologie help ik Duitse bedrijven succesvol op de Nederlandse markt te communiceren. Ik woon en werk in de buurt van Potsdam.

Erfahrungen & Bewertungen zu Oehmen & Reitsma, Übersetzer Partnerschaft