By Arch (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Sinterklaas

door | 18. november 2017 | Koffie?

Het is u vast niet ontgaan. Sinterklaas is weer in het land. Na zijn lange bootreis stapte de Goedheiligman vandaag in het pittoreske stadje Dokkum aan wal, waar burgemeester Marga Waanders hem verwelkomde. U kon ervan meegenieten op de landelijke televisie. Ook dit jaar verliep de intocht weer op rolletjes. Misschien wel dankzij de bekende NEN 0512-norm.

Het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) publiceerde in 2013 met een grote knipoog de NEN 0512. De Sinterklaasnorm is wel een prima voorbeeld van het werk van het instituut.

In de norm is minutieus vastgelegd hoe het Sinterklaasfeest behoort te verlopen. Bijvoorbeeld wanneer de landelijke aankomst plaatsvindt. En welke vervoersmiddelen de Sint mag gebruiken. Natuurlijk het liefst een witte schimmel, maar een andere kleur paard mag ook. Pony’s zijn uit den boze! U begrijpt, zoiets zou zwaar afbreuk doen aan de waardigheid van de Sint.

De volgens de voorschriften 30 – 50 cm lange baard moet goed bevestigd zijn en er netjes uitzien. Verboden zijn slordige, verfrommelde baarden. Wat helemaal niet mag: een Sint die eruitziet alsof hij net wakker is geworden, of met zijn vingers in het stopcontact heeft gezeten.

En de Pieten? Hierover zijn de afgelopen jaren heftige discussies gevoerd. De NEN-0512-norm is wat dit betreft alweer achterhaald. In plaats van de term “Zwarte Pieten” (Paragraaf 8.2.1) is de politiek correcte uitdrukking al sinds jaren “Pieten”.

U ziet het: Bij ons in Nederland zijn de zaakjes, ook wat betreft het Sinterklaasfeest, prima geregeld. Het team van Oehmen & Reitsma wenst u een fijne pakjesavond!

Jan Reitsma

Jan Reitsma

Geboren en opgegroeid in Friesland. Als milieukundig ingenieur ben ik sinds 2005 actief als vertaler Duits-Nederlands. Met vertalingen op het gebied van duurzame technologie help ik Duitse bedrijven succesvol op de Nederlandse markt te communiceren. Ik woon en werk in de buurt van Potsdam.

Erfahrungen & Bewertungen zu Oehmen & Reitsma, Übersetzer Partnerschaft