3 december 2017

Oehmen & Reitsma

bij het Forum Neue Energiewelt

Mijn bezoek aan Forum Neue Energiewelt, het evenement voor de Duitse energiesector, is alweer bijna twee weken geleden. En dus wordt het de hoogste tijd dat ik er iets over schrijf. Forum Neue Energiewelt vond op 16 en 17 november 2017 in Berlijn plaats en is de grootste conferentie van de Duitse energiesector op het gebied van duurzame energie. Een interessant event voor een vertaalbureau Duits met duurzame energie als specialisatie. Ik kreeg de gelegenheid om erbij te zijn.

 

Goede vooruitzichten voor de energiesector

Het twee dagen durende evenement werd geopend met een overzicht over de ontwikkelingen van het afgelopen jaar en een voorproefje op de toekomst. De sectorkoppeling levert een enorm groeipotentieel op, in het binnenland maar ook internationaal. Dat er op dit gebied ingrijpende veranderingen op komst zijn, betwijfelde niemand. De grote vraag is, of dit met of zonder ons gebeurt. Voor de meeste conferentiedeelnemers gold: wij geven samen vorm aan deze ontwikkeling.

 

Power to X – sectorkoppeling

Zelfs de grote energiebedrijven zien in (en geven openlijk toe) dat ze de ‘Power to X’-ontwikkeling onderschat hebben. Maar ze zien in de sectorkoppeling ook nieuwe kansen. Duurzame energie, energieopslag, elektrische mobiliteit en digitalisering bieden talloze nieuwe mogelijkheden om geld te verdienen. Gemeenten met een vooruitziende blik bewijzen dat de energietransitie met behulp van sectorkoppeling een succes kan worden. Dit vereist een nieuwe manier van denken voor beleidsmakers niet altijd even gemakkelijk.

 

Digitalisering van de energiemarkt

In verschillende lezingen en presentaties kwam het onderwerp digitalisering in combinatie met blockchain aan bod. Er zijn al voorbeelden van energiehandel waarbij met blockchain-technologie wordt afgerekend. Door de hoge vlucht van de Bitcoin kreeg deze technologie de afgelopen weken en maanden veel aandacht. Dankzij de digitalisering ontstaan ook nieuwe businessmodellen voor elektriciteitsbedrijven. Bijvoorbeeld een intelligente stroommeter, die vanaf een bepaald elektriciteitsverbruik wettelijk voorgeschreven wordt. Deze registreert niet alleen het totale elektriciteitsverbruik, maar ook het verbruik en van alle afzonderlijke apparaten. De keerzijde van die gedetailleerde registratie van verbruiksgegevens is, dat we wellicht meer over onszelf prijsgeven dan ons lief is. Dit is ook een aspect van de mooie, nieuwe energiewereld.

 

Afwisselende conferentie

Verfrissend vond ik de afwisselende formaten: presentaties, podiumdiscussies, workshops, korte presentaties in Pecha-Kucha-formaat en een rondje met elevator-pitches van energie-startups. De branche zit vol daadkracht en innovatie. De duurzame energiesector neemt een voortrekkersrol op zich. En de politiek, die de wettelijke kaders moet maken, loopt lichtjaren achter de actuele ontwikkelingen aan

Wat heeft mijn bezoek aan Forum Neue Energiewelt me opgeleverd? Een blik achter de schermen van een boeiende branche, veel ideeën, interessante nieuwe contacten en de zekerheid dat wij met onze vertaaldienst Oehmen & Reitsma op een razendsnel groeiende, toekomstgerichte markt actief zijn.

Terug naar het overzicht