26 september 2017

Beursbezoek:

HUSUM Wind 2017

Stormachtige tijden

Mijn beursbezoek leek even helemaal mis te gaan: op de tweede beursdag moest een deel van de HUSUM Wind als gevolg van de voorbijrazende orkaan “Sebastian” gesloten worden. Gelukkig kon de beurs de volgende dag weer worden voortgezet. Een dag voor de orkaan, op 12 september 2017, bezocht ik de beurs. HUSUM Wind is de grootste vakbeurs voor windenergie in Duitsland, en de plek waar de windenergiebranche bij elkaar komt en haar nieuwste ontwikkelingen presenteert. Dit jaar kwamen rond 700 bedrijven uit de windenergiesector uit meer dan 25 landen bij elkaar.
 

Op de hoogte blijven

Als vertalersteam voor duurzame technologie is het natuurlijk een must om zo’n belangrijke vakbeurs te bezoeken. Al was het alleen maar om ervan te leren door de technologie zelf te beleven. Bovendien is deze vakbeurs een mooie gelegenheid om nieuwe contacten te leggen en met experts uit de branche te spreken. En last but not least: voor een vertaler die meestal aan het toetsenbord zit, is een vakbeurs een welkome afwisseling.
 

Uitdagingen voor de branche

De Duitse windenergiesector staat onder druk. De herziening van het Erneuerbare-Energien-Gesetz, die de vaste vergoedingen door een aanbestedingsprocedure vervangt, dwingt de windenergiesector ertoe de kosten drastisch te verlagen om ook in de toekomst op de stroommarkt concurrerend te blijven. Grote windturbinefabrikanten reageren nu al, op de beurs presenteerden ze hun nieuwste innovaties: nog grotere en vooral efficiëntere windturbines. Ook waren er talloze toeleveranciers en dienstverleners present, van rotorbladonderhoud, klimapparatuur, softwaresystemen, inspectie-drones tot aan verzekeringen, projectontwikkelaars en nog veel meer. Voor mij als bezoeker was deze dag een uitstekende gelegenheid om een indruk van de diversiteit van de branche te krijgen.
 
Foto: @Fabian – Fotolia

Terug naar het overzicht